Vrste končnih fleksibilnih embalaž

Vrste končnih izdelkov

 • Folija v kolutih

 • Prilagodljivost polimernih folij omogoča izdelavo embalaže, ki po obliki, velikosti in vizualni atraktivnosti ustreza specifičnim potrebam konkretnega produkta in obenem odgovarja na aktualne prodajno-marketinške trende trga. Folije so lahko izdelane iz različnih polimernih materialov, ki jih odlikujejo specifične karakteristike. S široko paleto njihovih posebnih lastnosti, lahko zagotovimo visoko zaščito in daljši rok trajanja izdelkov ter izdelamo embalažo, ki je unikatna, prilagodljiva, ekonomična, enostavna za uporabo in vizualno všečna.

   

 • Pauči (pouches) – stoječe vrečke

 • Pauč se na trgu uporablja za najrazličnejše izdelke in se prav zato pojavlja v številnih oblikah in izvedbah kot npr.: pauč s tremi varjenimi robovi (3-side-seal pouch), pauč s pregibom za razširitev volumna (gusseted pouch), samostoječ (stand-up pouch), pauč s slamico oz. nastavkom za izlivanje (spouted pouch), pauč z »zadrgo« za ponovno zapiranje (zipper pouch), pauč za vakumiranje in sterilizacijo, pauč prilagojen uporabi mikrovalovanju (micro-wavable pouch).

  Samostoječi pauč je eden najbolj prepoznavnih trendovskih izdelkov v svetu fleksibilne embalaže.

  Za izdelavo pauča ne potrebujemo veliko materiala. Njihova oblika omogoča enostaven transport, lahko jih ponovno zapremo in odpremo, so relativno odporni na mehanske poškodbe, nudijo dobro zaščito izdelku in s tem podaljšujejo njegov rok trajanja. Ker imajo veliko površine uporabne za potisk, je oblika pouča izredno zanimiva tudi z vidika brandiranja in marketinga.

  V pauče najpogosteje pakiramo praškaste izdelke, pripravljene tekočine, kavo, mleko v prahu, ipd..

   

 • Sašeji (sachets) - majhne ležeče vrečke

 • Sašeju bi lahko rekli tudi majhen pauč, le da je v sašeju največkrat zapakiran zgolj en sam (kos) produkt, ki je običajno zaprt (z varjenjem) z vseh (štirih) strani. Običajno je izdelan iz laminiranega papirja ter aluminijeve in/ali PET folije. S površino, ki jo je v možno v celoti potiskati, ponuja odlično priložnost za branding in marketing.

  V aplikacije, ki se pojavljajo v različnih velikostih in oblikah, lahko zapakiramo izredno širok asortima izdelkov: praškov, mil, šamponov, kavnega sladkorja, tablet, tekočin ipd..

   

 • Ovojnine in ovojni trakovi

 • Ovijanje ali zavijanje je embalirni postopek, pri katerem izdelek ovijemo v prozorno ali potiskano folijo, s čimer dobimo tesno prilegajočo fleksibilno embalažo (wrappers), ki je lahko izdelana iz različnih materialov, najpogosteje iz papirja ali polimernih oz. metaliziranih folij. V celoti potiskan ovitek, ki izdelek popolnoma ovije, ponuja odlično priložnost za brandiranje ter izpostavljanje vidnosti in identitete izdelka kupcu. Ovoji se uporabljajo za pakiranje piškotkov, čokolad, slaščic, zelenjave, trdih mil, medicinskih izdelkov ipd...

   

   


  Posebnost ovojne embalaže so tudi twist ovoji. Ti so najpogosteje izdelani iz celofana ali twist BOPP ter veljajo za najprimernejšo vrst fleksibilne embalaže, ko gre za ovijanje in zavijanje kvadratnih, podolgovatih, ovalnih in okroglih oblik (kot so dražeji, bonboni, čokoladne kroglice, tofeji in razne druge vrste bonbonov in slaščic).

Oblikovanje embalaže, polnjenje in zapiranje

Ko v našem podjetju LabelProfi izdelamo potiskano folijo, je ta pripravljena za izdelavo različnih tipov fleksibilne embalaže. Sledi postopek FFS, ki se v celoti odvija pri naših kupcih.

Oblikovanje – polnjenje – zapiranje (form-fill-seal; FFS) je postopek, ki oblikuje embalažni izdelek (npr. samostoječi pauč, plastično vrečko) iz fleksibilnega materiala na kolutih (polimerne ali metalizirane folije, papirja), ga obenem napolni z mokro ali suho vsebino (izdelkom) ter napolnjeno embalažo zapre z vročim varom.

FFS stroji polnijo oblikovano fleksibilno embalažo od zgoraj ali s strani. Najpogostejša sta horizontalni in vertikalni FFS sistem. Tukaj so prikazani različni tipi vertikalnega oz. horizontalnega pakiranja, ki oblikujejo, polnijo in zapirajo različne aplikacije (pauče, vrečke, ovoje in zavitke, pokrovčke).